Live

Lindley House

The project involves the design of a large bespoke family home for a private client, in Shadforth, Durham. The site is located to the rear of the client's existing home within their extensive rear enclosed garden located on the fringes of the village boundary. The site has numerous physical and political constraints both in terms of ecological issues and planning policy issues. Space were involved at the outset of the project to assist the client in developing their brief, together with entering early dialogue with the local planning authority and conservation officers. The design has been strongly linked to its physical setting with arrival at first floor level via a contemporary bridge connection, benefitting from the steeply sloping nature of the site down from the main access. Living rooms are located at first floor to maximise the views out and opportunities for solar gain which have been modelled with energy analysis software. Bedrooms and utility areas are at lower level with direct access onto the lower level garden thus maximising privacy and minimising heat loss. The home has been designed using Passivhaus principles and an energy strategy developed to achieve level 6 of the Code for Sustainable Homes. This has assisted greatly with the successful planning approval and also creates a dwelling with extremely low energy bills.

View all projects

  • Type: Private Housing
  • Client: Mr and Mrs Lindley
  • Year: 2010 - 2012

Share this article

Related projects